KULTURÁLIS és SZABADIDŐS EGYESÜLET
 
 


 

Barátfüle Egyesület

2002 novemberében gyűlt össze először egy lelkes társaság. Akkor még csak egy közös karácsonyi ünnepség megszervezéséről esett szó.

A nagy sikerű, meghitt ünnepély után jött a következő ötlet : farsangi bál ! Óriási lelkesedéssel, rengeteg ötlettel összeállt egy közel kétórás szórakoztató műsor a tagok előadásában, melyet akkora érdeklődés kísért, hogy a Művelődési Ház nagyterme kicsinek bizonyult.

Ezeknek a rendezvényeknek a hatására állt össze végül az a 18 fős társaság, amely áprilisban megalapította a BARÁTFÜLE KULTURÁLIS ÉS SZABADIDŐS EGYESÜLET-et

Az Egyesület alapszabályában a következő célokat fogalmazta meg:

 • A településért tenni akaró magán- és jogi személyek,csoportok összefogása

 • egészséges életmód népszerűsítése

 • a település kulturális életének gazdagítása

 • kapcsolatok kialakítása más településekkel

 • civil szervezetek összefogása

 • kapcsolat határon túli magyarokkal

Az Egyesületet közhasznú szervezetként jegyezte be a Fejér Megyei Bíróság (Pk.63.659/2003/2.szám) 2003. június 17-én.

Ebben az évben rendeztük meg az I. BARÁTFÜLE-FESZTIVÁL-t, melyen a környékbeli települések amatőr csoportjai mutatkoztak be. Kis településünk soha nem látott mennyiségű vendége jó hangulatú napon szórakozhatott. A rendezvény összefogta a település egyéb civil szervezeteit, csoportjait (nyugdíjasok, IFI-klub, sportklub, közalkalmazottak, TSZ…stb.). A főző- és borverseny szinte az egész települést megmozdította.

November hónapban az évtizedekkel ezelőtti Katalin-bálok hangulatát szerettük volna felidézni. Ide is hívtunk vendégeket: a Laguna Tánccsoport növendékei mutatkoztak be latin és standard táncokkal, nagy-nagy sikerrel.

Programjainkat igyekszünk úgy összeállítani, hogy a többi szervezet rendezvényeivel összehangoljuk. Így már hagyományosan 4 fő rendezvényt tartunk az év során:

 • Farsang

 • BARÁTFÜLE-FESZTIVÁL

 • Katalin-bál

 • Falukarácsony

Emellett több eseti programot is kínálunk az érdeklődőknek. Szalonnasütés, kirándulás, előadás.

2003 őszén az Egyesület kezdeményezésére indult el a faluban számítógépes tanfolyam.

Évek óta szervezünk színházlátogatásokat. A székesfehérvári Vörösmarty Színházba már 4. alkalommal váltottunk bérleteket, különbusszal 90 fővel indulunk az előadásokra. 2004 tavaszán az Állami Operaház produkcióját tekintettük meg.

Rendezvényeinkről rendszeresen tudósítunk a Fülei Hírmondóban, melynek szerkesztését is tagjaink vállalták.

Egyesületünk céljául tűzte ki határon túl élő magyarokkal történő kapcsolatok kialakítását.

Ezért felkerestük a következő településeket:

 • FÜLEK (Szlovákia)

 • FÜLESD (Magyarország)

 • ERDŐFÜLE (Románia)

Mindegyik településen támogatták kezdeményezésünket a kapcsolatok kialakítására.

2004 májusában Füleken tettünk bemutatkozó látogatást.

Mindhárom település képviselőit meghívtuk a BARÁTFÜLE-FESZTIVÁL-ra. Így 2004.aug.7-én a 4 település találkozott, s elhatározta a további kapcsolatok kiépítését.

A látogatás viszonzásaként a Barátfüle Egyesület 15 fős küldöttséggel részt vett Szatmárcsekén 2004.aug.27-én a Szatmári Fesztivál Nemzetközi Szilvalekvár-főző Versenyén.

Nagy szeretettel fogadtak minket Fülesden, kisebb kirándulás keretében mutatta be nekünk a környéket Bányai Bálint polgármester úr. Kölcsey sírhelyét, Móricz szülőházát és a Túristvándiban működő vízimalmot is megtekintettük.

Reméljük, a kialakult barátságokat a jövőben sikerül még jobban elmélyítenünk.

Tevékenységünket igyekszünk évről évre bővíteni, s minél színesebb szolgáltatást nyújtani. Tagjaink száma azóta jelentősen megnőtt, támogatóink is szép számmal akadnak. További terveink is vannak, melyeknek a megvalósításához szükséges anyagi feltételek megteremtésén dolgozunk.


 
 
(c) 2006-2010 Barátfüle Egyesület